Eigerøy Fuglestasjons 10-års jubileum 2001

Publisert: Gustav Steensland Søndag  17. juni 2001

Lørdag 16. juni 2001 feiret vi at den ornitologiske stasjonen på Eigerøy Fyr har vært i drift i 10 år. Så mange som 28 med store og små var til stede på jubileet, som i tillegg til grillkos også hadde et festlig program. Gunnvor Bodil Krone, kona til Ivar Sleveland (lokallagets ubestridte leder gjennom 15 år), var primus motor for festen. Hun sørget for en fin atmosfære i samarbeid med værgudene, som uten å være synlig til stede, stilte opp med en mild forsommerkveld for oss. Ivar åpnet festen i 18-tiden med å ønske alle velkommen.

Etter en innholdsrik, beveget og feststemt tale av Jan Petter Leidland (se bildet!), ble Ivar kalt fram for å være med på avdukingen av fuglestasjonens nye emblem. Gjennom flere år har Ivar planlagt, bearbeidet og til slutt malt ferdig et sirkelformet emblem (omtrent 1 meter i diameter) som nå pryder gavlen på stasjonshuset. Det var et stort og stolt øyeblikk da bildet med Eigerøy fyr og en flott havsule kom til syne. (En scannet versjon av emblemet finnes nå på nettsidene for fuglestasjonen). Inspirert leste så Leif Arne Lien to nyskrevne dikt til fuglestasjonens og dens flittige brukeres ære. (Her kan du lese ett av diktene). Lokallagets sekretær Johan Tore Rødland ga oss så et tilbakeblikk på fuglestasjonens historie og dens plass i lokallagets liv og virke. Arnold Tomassen, vår gode støttespiller opp gjennom årene, fikk overrakt en bok som takk for hjelpen han har gitt oss og for bruken av hagen hans som ringmerkingsplass.

Artige konkurranser gledet både store og små. John Grønning og Jan Petter, som begge er ivrige "kryssere", fikk en tilpasset utfordring. Med ryggen til beskrev de hverandre i alle tenkelige fuglekategorier, så som drakt, lyd, form og alder. I tillegg til hver enkelts medbrakte grillmat vartet Mette Mellegaard og Leif Arne Lien opp med medbrakt vaffeljern og vaffelrøre slik at alle som ville ha, fikk nystekte vafler. Alt tyder nå på at vaffeljern vil bli en del av utrustningen på fuglestasjonen. Det lovet nemlig Ivar! Underveis og fra alle vinkler var Egil Omdal aktiv med sitt videokamera. En mimrekveld med både video og bilder fra festen kommer nok på lokallagets møteprogram med tid og stunder. Et "høydepunkt" ble også utsikten fra toppen av Eigerøy fyr, som vi hadde fått adgang til for anledningen. For flere av oss var dette første gangen vi hadde anledning til å se dette mektige byggverk fra innsiden og fra tå til topp og ned igjen.

Når så Gunnvor rundet av det offisielle festprogrammet med sitt dikt om Eigerøy fyr's kvinnelige tiltrekningskraft på mannlige fuglestasjonselskere, var vi skikkelig rørte alle som en. Hun måtte lese diktet to ganger! Ved halv elleve tiden begynte de første å vende hjemover, og mange fikk nok en gang skyss med Leif Arnes velholdte og stødige dory fra bryggen ved fyrstasjonen og tilbake til parkeringsplassen. Enkelte valgte å overnatte i stasjonshytten etter en minnerik dag. Utfordringen blir å bekvinne og bemanne fuglestasjonen også i årene som kommer. For fuglene de vil uansett komme til og forbi Eigerøy fuglestasjon fra alle himmelhjørner så lenge verden består.

På bildet fra venstre: Egil Omdal, Rune Kvassheim, John Grønning, Mette Mellegaard, ?? Kvassheim (mor til Rune K.), Ivar Sleveland, Petter Weido Larsen, Daniel Lien, Gunnvor Bodil Krone, ??, ??, Jan Petter Leidland, Roald Lomeland, Alf Laksesvela, Torbj