Johan Tore Rødland


Her er Johan Tore i Gådå, Eigersund, hvor en Strandsnipe er fanget og ringmerket.
Som vi ser, er Johan Tore "ringmerket" selv også, gift som han er med sin Anne Kristine.
Foto: Rune Kvassheim.


Følgende portrettintervju stod i Falco, nr. 1-1998, s. 50-52:

NOF-ere i fokus.

Navn: Johan Tore Rødland.

Alder: 45 år.

Bosted: Gamleveien 48, Egersund.

Yrke: Kjemiker på Egersund Sildoljefabrikk. Har også undervist som lektor i ungdoms- og videregående skole. Er utdannet biolog ved Universitetet i Oslo.

Når ble du interessert i fugler?

Det er lenge siden. Jeg var vel ca 6 år da jeg fikk "Fugler i farger". Jeg begynte å notere arter på foringsplassen hjemme. Siden har interessen svingt lift opp og ned. Ble mer aktiv igjen da Dalane lokallag ble stiftet.

Når ble du medlem i NOF?

Jeg har vært medlem fra jeg meldte meg inn som 15 åring i 1968, så jeg har 30-års jubileum som NOF-medlem i år. Tok toget fra Egersund til Stavanger når jeg skulle delta på ekskursjonene.

Hvordan praktiserer du fugleinteressen din?

Trekkfugltelling på fuglestasjon ved Eigerøy fyr, ringmerking, og deltaker i en rekke av NOF 's prosjekter som vinteratlas, hagefugl, hekkefugltaksering og svanetelling.

Hva er dine favorittlokaliteter og hvorfor?

Eigerøy fyr, hvor NOF Dalane driver trekkfugltellinger. Sjøfugltrekket er alltid spennende, og krever oppmerksomhet hele tiden siden du bare ser fuglene 1/2-1 minutt. Havsvalefangst er også fascinerende. Tengesdal som er overnattingsplass for låvesvale. Merking av låvesvaler er spennende, siden det ofte dukker opp kontroller merket av andre ringmerkingsgrupper.

Hva er din (e) favoritt fuglegruppe (r)?

Det må bli måker og stormfugler. Måkene har jeg tett innpå meg mens jeg er på jobben, så jeg har bokstavelig et nært forhold til dem. Havsvalefangst er veldig spennende med den høye gjenfangstprosenten. Jeg har også stor sans for havhesten.

Hva er favorittfuglen din og hvorfor?

Uten tvil stæren, som jeg pleier omtale som "svarte dyr". Den bringer bud om vår med sin glinsende fjærdrakt og smattende sang. Fantastisk imitator. Fascineres også av å se store flokker tverrvende som om flokken var en organisme. Stor opplevelse er det også å betrakte flokk på flokk som stuper ned i sivet for å overnatte, og så høre hele sivskogen leve av stær. Lett å få i fuglekasser.

Hvor mange fuglearter har du sett?

278 (272 A- arter) i Norge.

Hvilke 5 arter skulle du ønsket å ha sett?

Spisshalesnipe, slagugle, nattravn, bieter og skjeggmeis.

Din største opplevelse med fugl?

Vanskelig å velge en blant mange store opplevelser. Det var i hvert fall en stor opplevelse å sitte på trekktelling på Eigerøy fyr mens flokk på flokk av hvitkinngjess passerte på alle kanter hele dagen. A oppleve dverggjess i Varanger sist sommer var også stort, likeså å se Japanstormsvalen som ble fanget på Reve høsten 1997,

Har du hatt/har verv i NOF og hvilke?

Styremedlem i fylkesavd. 1971-72 og fra 1990 til dags dato, derav leder i perioden 1990-94. Styremedlem i Dalane lokallag fra stiftelsen i 1986 til nå, og koordinator og sekretær for vinteratlasprosjektet i sørfylket.

Hva mener du om Falco?

Det kunne vært flere småstykker som egne opplevelser med fugl, debattinnlegg, turreferater m. m., men det krever at folk setter seg ned og skriver slike. Det er viktig å få trykket rapporter og observasjonslister, selv om det kan være tung lesing for enkelte. På tide å få mer lik layout fra artikkel til artikkel. Ellers gjør Falco-redaksjonen en god jobb!

Hva er best og dårligst med NOF?

Positivt: Virksomheten på lokalplanet, i hvert fall i Rogaland, fungerer meget bra. Satsting på prosjektarbeid er bra. "Vår fuglefauna" er også blitt meget bra nå.

Negativt: Det er for stor avstand mellom NOF sentralt og fylkes- og lokallag. Sentralforeningens organisasjon og lønnsbudsjett står ikke i forhold til medlemstallet. Har mer tro på dugnadsånd enn en stor lønnet administrasjon.

Hva mener du om møte- og ekskursjonsvirksomheten her i Rogaland?

Jeg syns den er bra. Medlemmer i de forskjellige lokallagene burde vært flinkere til å delta på hver andres arrangementer. Positivt med en årlig tur i regi av fylkesavd. for å bli kjent med medlemmer fra hele fylket. Savner en oversikt over medlemmer som kan tenke seg å holde foredrag i lokallagene.

Hva bør NOF satse mest på?

Å bygge opp et godt sosialt miljø der fugleinteresserte i alle aldersgrupper og begge kjønn føler seg hjemme. Når det gjelder ornitologiske aktiviteter: Konkrete prosjekter (ikke for mange) med klare mål og avgrenset tidsramme.

Har du andre interesser og hvilke?

Jeg er interessert i zoologi generelt. Har også drevet mye med sopp, og er autorisert sopp sakkyndig. Trimmer også en gang i uka. Litt fotografering og videofilming blir det også tid til.

Har du et spesielt ønske på tampen?

At alle parter involvert i norsk ringmerking kan legge stridighetene bak seg og tenke framover motet målrettet ringmerkingsarbeid!