Ivar Sleveland

Bildet ble tatt på ringmerkingsturen til Hegrestad, 20. august 2000.
(foto: Gustav Steensland, i forbindelse med ringmerking på Hegrestad, august 2000)


Ivar er fortsatt vår trofaste leder i Dalane Lokallag. Bortsett fra at han nå har sett flere fuglearter enn de 272 som er nevnt i intervjuet nedenfor, så gjenspeiler det han forteller fremdeles den Ivar vi alle kjenner.


Følgende portrettintervju stod i Falco, nr. 4-1996, s. 222-224:

Nof’ere i fokus.

Navn: Ivar Sleveland
Alder: 32 år
Bosted: Egersund
Yrke: Kjøttskjærer/slakter


Ivar merker hubrounger i 1995.
Foto: Thor Sigurd Nodland.
[NB! Bildet er scannet fra sort/hvitt-bildet i Falco]

Ivar Sleveland er en entusiastisk og "mangesidig" person i det ornitologiske miljøet i Dalane, og lokalavdelingen her kan nok takke Ivar for at det går så fint på mange måter i miljøet. Spesielt kjent er jo Ivar for sitt ivrige arbeid med kattugla i distriktet.

NÅR BLE DU INTERESSERT I FUGL?

I 7-8 års alderen, og jeg husker godt hvordan det startet. To kamerater og jeg snekret hver vår fuglekasse som vi hengte opp i et lite skogholt. Alt dagen etter sjekket jeg kassen min - og der lå "en haug" med mose som jeg trodde at kameratene mine hadde lagt oppi på tull. Men fant senere ut at dette virkelig var et forektig reir da der kom dun og flere egg til. Stolt kunne jeg konstatere at de andres kasser forble tomme mens min var der kjøttmeis i!

NÅR BLE DU MEDLEM I NOF?

Det må ha vært i 1982. Hadde den gang lenge observert en grønnkledd fyr som syklet rundt ved Slettebøvatnet og brukte kikkerten sin ivrig. Motet meg opp og tok kontakt med vedkommende, - som viste seg å være Jan Kåre Ness fra Haugesund.

HVORDAN PRAKTISERER DU FUGLEINTERESSEN DIN?

Jeg er veldig mye ute på turer rundt om i Dalane. Mange ganger er det for å følge opp forskjellige prosjekter som vinterfugletelling, fossekall, kattugle og kasseprosjektet med denne, hekkefugltaksering, vinteratlas, svanetelling osv. Er også mye ute på Eigerøy fyr på trekktelling vår og høst, og er ivrig ringmerker av både reirunger og voksne fugler. Det er nok blitt merket over 25.000 fugl siden 1984.

HVA ER DINE FAVORITTLOKALITETER OG HVORFOR?

Liker meg på Eigerøy fyr hvor spesielt sjøtrekket er fascinerende. Min faste ringmerkingsplass er Hegrestad, Hellvik, og trivst veldig godt i dette fine området med mye takrør, sump og blandingsskog som tiltrekker seg mye fugl. Synes også at det er kjekt med en tur til Jæren, Lista og Utsira. Har også hatt tre interessante turer til utlandet; Marokko, Tyrkia og nå sist Øland i Sverige i oktober 1995. Slike turer er sterkt å anbefale!

HVA ER DIN(E) FAVORITTFUGLEGRUPPE(R)?

Uten tvil uglene. De har et spesielt utseende og levesett som virkelig fascinerer meg.

HVA ER FAVORITTFUGLEN DIN OG HVORFOR?

Kattugla. Fra første gang jeg fikk oppleve når kattugla forlater reirkassen så var jeg solgt. Det må bare oppleves. Etter at du har dunket i kasse-treet, hører romstering der inne av krafsende klør før ugla lynkjapt kaster seg ut og glir lydløst vekk mellom eiketrærne. Det er like spennende hvert år å sjekke de over 30 uglekassene jeg har oppsyn med.

HVOR MANGE FUGLEARTER HAR DU SETT?

272 arter inkl. A-B-arter (siste bruntrost i nov. 1996!!!)

HVILKE 5 ARTER SKULLE DU ØNSKE Å HA SETT?

Lappugle, slagugle, spurveugle, bieter og glente, og selvfølgelig alle andre "nye" arter som kanskje vil dukke opp.

DIN STØRSTE OPPLEVELSE MED FUGL?

Det har naturligvis vært mange store opplevelser med fugl opp gjennom alle årene, ikke godt å huske hvilke er de største. Men synest bl.a. at jeg hadde det veldig kjekt da jeg på min første tur som fersk nettlisensinnehaver en tidlig oktoberdag i 1985 fanget en gulbrynsanger og en dvergfluesnapper. Sistnevnte var et prakteksemplar av en voksen hann. Betre start kan en vel neppe få som ringmerker.

HAR DU HATT/HAR VERV I NOF - OG HVILKE?

Er formann i Dalane lokallag på 11. året, og har vært varamann, nå styremedlem like lenge i fylkesforeningen.

HVA MENER DU OM FALCO?

Falco er et utmerket medlemsblad for Rogaland. Mye forskjellig og bra fuglestoff blir presentert for leserne. Vel og bra med artikler, rapporter, ringmerkingslister osv., men jeg savner mer av småstykker, turreferater, selvopplevde hendelser i felten - fortalt av leserne selv. Jeg er helt sikker på at der fins mange fuglefolk i fylket som sitter inne med mye interessant Falco-stoff. Skulle ønske ville bidratt spesielt med småstykker, det er nettopp disse vi alle blar opp på først når vi mottar Falco.

HVA ER BEST/GODT MED NOF - OG DÅRLIGST?

Det beste med NOF er miljøet. Her treffer vi likesinnede som alltid er parat til en lang og god fugleprat. Tidsskriftet "Vår fuglefauna" er også blitt veldig bra. På den negative siden kan jeg nevne at informasjon/høringer og tidsfrister er et problem å overholde, da lokallagene får papirene til behandling når det kun er få dagers frist igjen, eller fristen er utgått.

HVA MENER DU OM MØTE- OG EKSKURSJONSVIRKSOMHETEN?

Det er svært viktig med et godt gjennomtenkt opplegg på møtene. Slik prøver vi i Dalane lokallag å tilfredsstille alle aldersgruppene; "Siste nytt" - runde, lysbilder, temaer, konkurranser osv. De unge bør spesielt følges godt opp. Ekskursjonene er et positivt tiltak hvor det sosiale kombinert med fugleopplevelser blir det viktigste.