Rapport fra vårturen til Jæren

Publisert: Harald og Gustav Steensland Sunday  30. March 2003

Få med deg noen bilder og inntrykk fra dagens ekskursjon til diverse steder på Jæren.

Årets vårtur til Jæren gikk av stabelen som planlagt. I starten ved 8-tiden om morgenen var vi seks deltakere fordelt på to biler. Værforholdene var skiftende (skyer, sol og regn), men vinden kom frisk og kald fra nordvest hele dagen.

Første stopp var som vanlig Sirevåg havn der to dvergdykkere fanget vår oppmerksomhet. Fra et utsiktspunkt i sørenden av Ognastranden fikk vi øye på bl.a. islom (1), horndykkere (2), storlom (1), sjørorre (1) og flere haveller.

Fra Vaule bro på Brusand hadde vi god utsikt over Bjårvatnet, hvor en polarsnipe (juv) hadde slått seg ned på en sandbanke sammen med seks myrsniper. En svartkråke fløy sørover langs jernbanelinjen. Det var rikelig med viper her og også ellers på turen.

På Kvalbein var jordene til dels dekket av flokker med måker, og John Grønning pekte ut en sildemåke av underarten graellsii. Kvassheim havn hadde lite spesielt å by på denne dagen.

Obrestad havn bar preg av store bølger som rullet mot land, og der i sandbeltet drev noen gravender med sin kurtise.

Neste stopp var Nærlandstranden, og like før vi nådde ned til sjøen kunne vi se en stor flokk med brunnakke (50+) på en nypløyd åker. Dobbelt så mange lå i elvevannet like ved. En god del sandlo fartet omkring på stranden.

Like øst for kirkebygget på Nærlandsheimen spankulerte mer enn 80 storspover på et jorde. I sørvestenden av Horpestadvatnet lå et par taffelender i kanten av sivet, sammen mange toppender og sothøner. Da vi vendte blikket utover markene sør for Orrevatnet, var det en flokk på mer enn 300 gjess der. Vi talte ca. 30-40 kortnebbgås, og resten var grågås.

På vei til Grudavatnet var det telefonkontakt med Roald Lomeland, som møtte oss der. Han hadde med sønnen Vegard og tre av hans kamerater. I sørvestkanten av vatnet var det rikelig av sandlo og tjeld.

Vi bestemte oss for å vende sørover igjen. Håpet var å få sett nærmere på flokkene med måker mellom Kvassheim og Kvalbein. Denne gang oppholdt store flokker seg på nordsiden av riksveien. Anslagsvis 1000+ individer var å se. Sannsynligvis var minst en av disse en sildemåke av ovenfor nevnte underart.

Selv om solen skinte valgte vi å finne litt ly for vinden ved å ta en liten vandring i skogholtet nedenfor Svingen grill på Ogna. Arter her var: grankorsnebb, gjerdesmett, bokfink, fuglekonge, kjøttmeis og svarttrost.