Vårtur til Jæren

Publisert: Gustav Steensland Friday   7. March 2003

Bilder og inntrykk fra strekningen Hellvik-Søyland.

Denne dagen i årets vinterferie sto valget mellom en skitur eller en fottur til Jæren. Sammen med Harald og Torunn ble det en fin ekskursjon til ulike lokaliteter på strekningen Hellvik-Søylandsvatnet. Første tur-art ble en toppdykker (Podiceps cristatus) i vinterdrakt som Harald oppdaget ved broen over Ognaelven.

Da vi nærmet oss avkjørselen til Kvassheim havn, så vi 400+ viper (Vanellus vanellus). Sannsynligvis var de nettopp ankommet, i og med at det for få dager siden bare var et par viper å se i samme område. Videre nordover dukket en flokk på 20+ stær (Sturnus vulgaris) opp på et jorde ved Haarr.

Fotturen startet ved Varhaug gamle kirkegård. Fra tid til annen kom vårsolen fram gjennom skydekket, og temperaturen var mellom 5-7 grader i den friske sørlige brisen. Bortsett fra noen kråker (Corvus corone) og en liten flokk med 12 tjeld, var det lite fugl å se. Plutselig fløy en sanglerke (Alauda arvensis) forbi oss. Synet av den var likevel ikke uventet ettersom vi hadde hørt om ankomst av arten til Jæren på lokallagets møte kvelden før.

Vårt nordligste turmål var Søylandsvatnet mellom Nærbø og Bryne. Her kjørte vi ned til vannkanten og fikk et fint utsyn. Utallige stokkender (Anas platyrhynchos), samt knoppsvaner (Cygnus olor) og noen få toppender (Aythya fuligula) var å se.

På vei hjemover dro vi innom Kvassheim havn, og ved utløpet av den lille elven der oppholdt det seg ulike ender og måker, samt noen tjeld. Av endene kan brunnakke (Anas penelope) og gravand (Tadorna tadorna) nevnes.

Sirevåg havn ble siste stopp. Selv om vi ikke fikk et nytt møte med praktærfuglen (Somateria spectabilis), som har holdt seg der i vinter og sikkert var der enda, var det en opplevelse å komme på nært hold av havelle (Clangula hyemalis), ærfugl (Somateria mollissima), svartand (Melanitta nigra) og svartbak (Larus marinus). En fiskeskøyte fra Vest-Agder på vei til havnen hadde en horde av ulike måker over seg da den rundet moloen.