Litt nytt fra fuglestasjonen

Publisert: Johan Tore Rødland Søndag  21. august 2011

Det er på tide med en liten rapport fra aktiviten på Eigerøy fuglestasjon. Selv om linken til artsobservasjoner fungerer utmerket, bør vi også skrive litt på hjemmesida vår om aktiviteten der. Etter lang tids passivitet på hjemmesida fra min side kommer nå en liten stemningsrapport. For full artsliste vises til link til artsobservasjoner, hvor både dagens og tidligere observasjoner er registrert.

Jeg vil først få oppfordre alle medlemmer som har anledning til det til å benytte seg av det enestående stedet vi disponerer der ute. Det er ikke nødvendig å være profesjonell "sjøfuglskåder" eller ringmerker for å benytte stasjonen, eller å observere kontinuerlig når vi er der. Men de observasjoner som blir gjort skal selvsagt loggføres, selv om det bare blir sett vanlige arter.

Vi har som kjent en avtale med kommunen om 40 årlige dugnadstimer der ute, og været i år har ikke vært det beste i så måte. Men arbeidet går sin gang, og nå er i hvertfall fyrdørene røde igjen og fuglestasjonsbygningen har fått sårt tiltrengt maling og framstår straks bedre.

Natt til 21. august ble omsider årets første og trolig siste havsvale ringmerket, før vind og regn satte inn på morgenkvisten. I løpet av en morgentime mellom 7 og 8 var det godt trekk av vadere, blant annet flere store tjeldflokker med i alt 340 ind. Den ene i fin formasjon ledet av en lappspove. En grønnstilk kom baksende i motvinden like over hodet på meg der jeg satt i livd bak fyrtårnet. Året har bydd på flere skogsniper enn normalt, og også i dag strøk en sørover mellom fyret og sjøen. Ellers kan nevnes en storjo i medvind nordover og vandrefalk på vaderjakt ved fyrodden. På vei inn mot bilen kom 30 polarsniper i regn og kuling like over hodet mitt, så det skjer litt i dårlig vær og.

Ringmerket havsvale 21.8 klar for "take off".